In de drukte waarin wij leven kunnen er soms onverwachte dingen gebeuren. Zo kun je in een situatie terechtkomen waarin je ineens rechtshulp nodig hebt, zonder dat je eigenlijk invloed had op deze situatie. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een conflict met je buurman, verhuurder, persoonlijke situatie, arbeidsgeschil en ga zo maar door. Hoe goed je je leven dan ook op orde hebt, in sommige gevallen kun je zo’n situatie gewoon niet voorkomen.

Waar wordt rechtshulp voor gebruikt? 

Rechtshulp kun je inschakelen wanneer je bent terechtgekomen in een juridisch geschil, en zelf weinig tot geen verstand hebt van het rechtssysteem. Rechtshulp is er om ten eerste iedereen gelijke kansen te geven, maar vergroot daarbij ook nog is de kans op het winnen van een rechtszaak. Wanneer er over rechtshulp wordt gesproken, kun je dit in principe in twee vormen verdelen. Zo kun je rechtshulp krijgen in de vorm van advies, maar kun je ook volledige begeleiding krijgen. Advies wordt in veel gevallen gegeven door een jurist. Je legt hier dan je probleem voor, en zij zullen samen met jou tot het beste advies komen. Als je in een complexe zaak terecht bent gekomen, is het raadzaam om een advocaat onder je te nemen. Deze begeleid je van a tot z, maar vertegenwoordigt je ook nog is bij de rechtszaak. 

De kosten van rechtshulp 

Wanneer je rechtshulp nodig hebt, kunnen deze kosten in sommige situaties erg hoog op lopen. Veel mensen nemen daarom ook een verzekering tegen een maandelijkse betaling om deze hoge kosten te voorkomen. Echter is het tegenwoordig ook mogelijk om rechtshulp zonder verzekering te verkrijgen voor een normaal tarief. Hierbij betaal je een vast bedrag en zul je niet achteraf nog hoge facturen tegemoet komen. Dit is natuurlijk ideaal doordat je zo precies weet wat je gaat moeten betalen en ervan verzekerd bent dat je goed advies of begeleiding zult krijgen. Hierdoor krijg je rechtshulp wanneer jij het nodig hebt en betaal dus geen maandelijks bedrag zonder dat je er werkelijk gebruik van maakt. 

Is rechtshulp altijd nodig?

In principe is rechtshulp voor iedere persoon zonder kennis van het rechtssysteem nodig. Echter kan dit ook een lichte vorm van rechtshulp zijn. Zo heb je op internet ook genoeg bronnen en informatie die voor jouw situatie wellicht al genoeg zijn. Voor complexere zaken is het echter wel aan te raden om een jurist of advocaat in te schakelen.